MITT LIV ÄR FÖRUTBESTÄMT

Som på beställning hoppade katterna Smilla och Oliver upp i mitt knä i soffan och börjar hångla med varandra i eftermiddags.

Likt ett slag i magen tvingade mig själv att vända bort blicken. Hur kan de komma sig att varenda levande själ på denna planet lyckas få lite love utom jag?

Det måste vara förutbestämt, men av vem?

DET SOM GÖMS I SNÖ

Hade varit och storhandlat en dag i förra veckan. Eftersom vädret lekte lite omöjligt så traskade jag med cykeln till affären för att sen kunna använda den att hänga matkassarna på. Busigt enkelt så länge de är av plast. Papperspåsar må vara mer miljövänliga men inget säger att miljön mår bättre av vittvinsvinäger och glassplitter på gatan. Jag tar det säkra före det osäkra. Cyklel och plastpåse.

Så pakerade jag min cykel i vanlig ordning i cykelstället och kånkade mina påsar sista biten till entrédörren. Väl där tog jag upp mina lägenhetsnycklar och så vips, något flög genom luften och ner i snön på min vänstra sida. Vad var det? Och jag inser.

Det som göms i snö är just nu min cykelnyckel och cykla får jag göra först till våren igen.


FÖRSTA RYMNINGSFÖRSÖKET

Så kom då första rymningsförsöket.

Jag tycker så synd om de små katterna jag ser efter. Bara sitta här instängda hela dagarna. Så jag bestämde mig för att göra det lilla jag kunde; ge dem varierad kost. Det är lax, det är kyckling, det är tonfisk och det ena med det andra. Jag är nästan lika entuastisk vid kattmatshyllan som när jag plockar lösgodis. 

Ikväll när jag öppnar ytterdörren hemma passar den ena katten på att smita ut fort som attan. Hon som annars knappt bryr sig om att möta mig i dörren.

Jag drabbas av panik. Ren och skär ångest. Vad skulle jag säga till min väninna när hon kommer för att hämta hem sina katter och de inte fanns här?

Efter att ha stått handlingsförlamad i ungefär en sekund sätter jag mig på huk på golvet.

- Gumman. Kom då. Kom då raring. Kisskisskiss.

Hon närmar sig. Och jag liksom kastar mig framåt för att fånga henne. Efter liten brottningsmatch fick jag, tack och lov, tag i henne. Sen kom det dåliga samvetet över mig. Tänk om jag tog i för hårt.

Nu jobbar jag upp vårt förtroende igen. Med kattgodis. Vägen till kattes hjärta går genom magen.

KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET

Alltså.

Det här med "kärlek vid första ögonkastet". Existerar det ens? Jag menar det finns ju de människor som hävdar bestämt att de funnit sin rätta genom att bara slänga en blick över axeln. Är de mer mottagliga än andra? Mer kärlekstörstiga? Desperata?

Den första jag relaterar frasen till är ju vår egna Kung som påstår att "det sa klick" när han träffade Drottningen. Då undrar jag. Kan det inte varit så att Kungen kände sig lite uttråkad och bestämde sig för att skapa lite spänning i livet genom att förälska sig i en förbjuden kärlek. Min teori är att lika barn inte alls leka bäst. Jag menar att Kungen inte alls var mottaglig för en prinsessa vid denna tidpunkt i sitt liv. Vad är det för spännande med att vara blivande kung och få sin prinsessa? Det är trist och inte ens i sagorna berättas det om detta. Där är det den omöjliga attraktionen i sig och mystiken är det som skapar berättelsen. Det var en gång en prins och han fick sin prinsessa. The End. Nej då, du måste lägga till ett förgiftat äpple, en häst och en häxa för att sagan ska bli sann.


Jag gör som jag alltid gör när jag känner mig lite konfundersam över något.

Jag googlar.

Där hittar jag en artikel av en leg. psykolog, sexolog och barnmorska (typ tre liv). Hon skriver i sin text om ett par som var gifta i 28 år. De möttes på en strand, blev blixtförälskade, flyttade snabbt ihop och kort därefter också fick de också sitt första barn. Relationen sattes på hårt prov och barnet kom i kläm. Ingen av föräldrarna var omsorgstagande för barnet och både det och förhållandet försummades. Hon fortsätter att berätta att föräldrarna tappert försökte att reparera skadan genom att skaffa ytterliggare ett barn. Det hela resulterade i att det äldsta barnet utvecklande en psykologisk sjukdom pågrund av famljeförhållandet, modern flyttade ut och fadern fick ensam vårdnaden om det yngsta barnet.

Avslutningsvis skriver hon; att välja rätt partner är svårt men det erkänns inte. Vissa människor är mer kritiska vid köp av bil än vid val av livskamrat.

Jag älskar denna kvinna. Jag uppmuntrar mig själv att provköra många bilar innan jag gör min slutliga affär. Sen om kärleken vid första ögonkastet råkar gå förbi; ja då kan jag nog inte låta bli att titta.

ETT KOKT STRYK, TACK

Nej, jag har inte träffat en man.

Jag har kommit på att jag gillar nog inte ens män. Det är iallafall vad jag gått och intalat mig själv de senaste veckorna. Det, och att jag bara lever en gång. Kom igen nu, har jag tänkt. Oroa dig inte. Ingen stress. Slappna av. Inga hämningar. Go with the flow. Och av någon konstig anledning har jag kastat mig över livskatastrofer. Hela nätter sitter jag uppe och letar bloggar om den ena sjukare än den andra. Jag tänker att ju mer hemskheter, katastrofer och dödsfall jag slukar i mig desto tacksammare borde jag bli.

Det funkar. Inte för att jag sitter och gör hurrarop när jag inser att människor lider av obotliga och dödliga sjukdomar. Inte för att jag mår bättre av att de mår dåligt. Inte nödvändigtvis.

Jag borde väl inte sitta och gräma mig i avsaknaden av en futtig liten karl. Vad kan han tillföra i mitt liv som jag inte redan har. Kärlek? Trygghet? Spänning? Inte behöver väl jag någon man för det. Jag kan väl köpa ett kinderägg eller två.

Nej, vad jag behöver är ett kokt stryk.

För inte är det väl så att jag gått runt och trott att lyckan sitter i mannen.

Jag menar, så snopet i sånna fall och så bortkastat med tid.



KATTSKRÄLLE

En viss katt har hållit mig uppe sen halv sex idag då hon har mjauat oh mjauat. Till en början trodde jag det var något hon ville så jag gick upp för att rengöra kattlådan vilket inte hjälpte ett dugg. Korkade upp lite burkmat. Hon åt i en halvminut sen var inte det kul. Då tvingade jag ner henne i sängen och klappade så händerna vissnade. Vilket inte hjälpte det heller. Såhär har jag suttit sen tidig gryning och googlat på vad det är för fel på kattskrället.

Då säger man att hon bara är "pratsugen".

Och kanske det för nu när jag sitter klarvaken beredd att diskuttera moder jord har hon tystnat.

Vad kan man ha att säga vid sex på morgonen?

JAG HAR BLIVIT MED KATT



Trots att jag alltid velat ha katt har jag haft ett visst dilemma med bekanta som daltar med de sina. Vid flertalet gånger har jag varit hos kompisar som pratat bebisspråk med sina katter och liksom velat delge allt fantastiskt de kan. Hoppa på klösbräda och klia sig bakom örat med tassen. Alla gånger har jag spelat förvånad, fascinerad och delgivit mitt intresse för det håriga fyrbenta väsendet fast jag i själva verket skitit i vilket.

Nu är jag kattvakt åt Smilla och Oliver, husdjur till en bästa kompis som är på semesterresa. Efter att ha frågat min väninna för sjunde gången vem som hette vad lämnade hon med trygg (?) hand över sina kära ägodelar till mig.

Till en början kändes det hela lite märkligt. Att ha två inneboende bara sådär och vad skulle vi prata om?

Sen ikväll när jag kommer hem från jobbet går jag ner på alla fyra och kryper runt efter de två. Sen sittar jag där och berömmer och pratar och gosar och kelar.

Det finns inga som helst begränsningar i mig och i veckan ska jag bjuda hem alla jag känner så de kan se vilka underbara katter jag har fått låna.

KÄRLEKSTRAMS

Ikväll efter jobbet tog jag bussen hem till mina föräldrar. Trött, hungrig och aningen instabil såg jag fram emot att få sitta i 45 min i lugn och ro och bara stressa ner. Trodde jag ja.

Två säten framför mig sitter det en tjej och en kille, kanske i min ålder, kanske något äldre. Till en början verkar de fullt normala och oförargliga men snart så upptäcker jag en mindre förtjusande läggning hos de båda. De är upp över öronen förälskade, i varandra.

De ständiga pussarna och smekningar tyder på att de är galet kära och helt bortkopplade från omvärlden. Till en början kände jag hur min trötthet tog över och jag grät en skvätt. Sen blev jag arg och kände mig orättvist behandlad. Hur kommer det sig att denna nördiga kille men fula glasögon och lockigt hår och denna tönting tjej hittat varandra och vart?! Säkert på en klubb för töntar, typ scouterna.

Sen gick det ett tag och kände själv hur dumma mina tankar var. Jag har ju också varit scout en gång i tiden och kul för dem om de nu har någon att tillbringa alla hjärtans trams dag med.

Jag återgick till min dagstidning och när jag kommit till sportsidorna hör jag ett konstigt ljud. Tittar på mobilen för att se om jag kan tänkas ha fått ett sms men nej det var inte därifrån ljudet kom. Lyssnar uppmärksammat och till sist kan jag lokalisera vartifrån det kommer.

Det är mitt töntiga kärlekspar två säten framför mig som lagt sig till med något lustigt "mmmm"- ande så fort de tittar på varandra. Mmmm och så gnuggar de nästipparna mot varandra och hon böjer sig fram för att kyssa han på nästippen.

Jag har svårt att hålla mig för skratt. Jag kan verkligen inte så mig själv sitta och mm-a till en kille och ännu mindre kyssa han på näsan. Jag tror inte jag är redo för ett förhållande.

Inte än.

HUNDEN ÄR MÄNNISKANS BÄSTE VÄN




- Hunden är människans bäste vän.

Bokstavligen.

Jag tror min hund är en epilepsi hund fast han inte vet om det och sjukdomen inte är epilepsi. I söndags eftermiddag när jag bänkade mig hemma hos mina föräldrar för att ta igen lite sömn och samla energi lämnar inte hunden Sigge min sida för en enda minut.

Går jag och kissar hänger Sigge på och sitter och gnyr utanför dörren.

Är jag i köket för att ta mig något att äta går han runt mig.

Ligger jag framför tv:n sitter han vänd mot mig blickstilla och iaktar varenda liten rörelse.

Till slut undrade mamma om jag var på gång att dö eller något pågrund av hundens påtagligt märkliga beteende.

Visserligen kände jag mig lite risig och till sist lite döende men dog det gjorde jag inte och idag på morgonen blev jag duktigt ignorerad av samme man, Sigge Sigvard.

Men vad var det egentligen han kände på sig?

JAG ÄR ETT ANNAT JAG DÅ

Jag är ett lite av ett kontrollfreak därför tyckte jag det var en utmärkt idé att i helgen släppa alla mina hämningar. Det hela började med en fantastisk middag på fredagen med gott sällskap och mycket diskussioner om "den sanna lyckan" och framtiden.

På lördagen sen hade jag laddat upp så det hette duga och tidig morgon får vi beskedet att vår umgängeskrets utökats något. Ett nyförvärv och vi var alla stolta tuppar i hönsgården. Vi hade fått barn.

"Livet är en fest" -kände jag och korkade upp den ena starkare alkoholhaltiga drycken efter den andra. En tyst överenskommelse mellan mig och en tjejkompis. Ikväll skulle vi inte bry oss om någonting och klackarna skulle upp i taket och fastna där. Med andra ord, vi bestämde oss för att bli dyngraka, något jag sällan ställer upp på.

Från en mer kontrollerande jag och något bejakande sådan vart jag mer eller mindre öppen för det mesta. Sällan har skådat en mer frispråkig tjej.

Så, vad är det dem säger,

jag ska aldrig dricka alkohol igen i hela mitt liv.

Och framför allt aldrig lägga ordet bull och fitta i min mun en gång till.

JAG SKA DÖ

Sist jag var hemma hos mina föräldrar hamnade min mamma och jag framför tvn som i detta tillfälle berörde ett jobbigt ämne; döden. Jag tar tillfället i akt att berätta för min mor vad jag vill ska hända med mig efter jag dör. Det var som en berfrielse. Jag kan ju faktiskt dö. Sånt har hänt förr.

Jag vill tillexempel;

- donera mina organ
- men inte delta (som död) i forskning
- skänka mina sparpengar till mina föräldrar
- ge alla mina grejer till de som kan tänkas vilja ha det
- kremerad eller begravd spelar ingen roll
- ha en stor begravning med fika
- jag vill också att man kliar mig under foten när jag är död för att riktigt försäkra sig om att jag inte lever (har hört en sann berättelse om ett fall där man återupplivade någon genom att kittla personen i fråga)
- jag vill inte att mamma och pappa ska vara förtvivlade och fortsätta leva så gott de kan

Vilken ironi egentligen.
Att det enda du vet med all säkerhet är att du en dag ska dö och ändå vill ingen prata om det.

MAT I MITT HUS

Jag hoppas innerligt inte man dör av att provsmaka rå lax.

För då är jag i himlen nu.

 

IM YOUR BITCH

Det tog lite längre tid än vanligt att ta sig till hemmet där mormor numera bor. Snöröjningen hade funkat sådär efter natten. Men jag är inte den som lägger någon värdering i det så jag trampar med glädje i lite snöslask. Det är väl inte hela världen det heller.

Hos mormor händer det alltid förträffliga saker.

- Vad mysigt du har det, säger jag.
- Ja, det har jag, svarar mormor.
- Verkligen, instämmer jag igen.
- Jag har både lampa och slampa, säger mormor då.
 
Jag tystnar en stund och säger sedan;

- Vad sa du?! Sa du slampa?

Det liksom rycker i mormor och hela hennes kropp hoppar upp och ner och skrattet döljer hon med hakan i bröstkorgen. Då utbrister jag också i skratt sen nyper jag henne försiktigt i armen.

Jag är min mormors bitch.

FÖR DEN GODA SAKENS SKULL

Såklart, att jag uppfyller några av de löften jag gav för 2010.

Jag smsade och gav 50 kr till Röda Korset.

Smsa du med.

"AKUT" till 72 900






Sen smsade jag mitt telefonnummer till Mötesplatsen.

Smsa du med.

"AKUT" till 11 111

MORMOR FÖRVÅNAR

Mamma berättar om ett av sina senaste besök hos mormor.

Mormor sitter i sin rullstol när hon plötsligt höjer sin hand och pekar mot den påslagna tv:n.

- Titta där, där på tv:n!

Min mamma vänder sig om och tittar mot vart mormor pekar.

- Han, den där, han är snygg, säger mormor bestämt.

Mamma ser Mikael Persbrandt i UNICEF reklamen och tittar igen på mormor som sitter klistrad.

Tänk att denna kvinna aldrig slutar förvåna mig.

Vilken god smak.