JAG VÄNTAR PÅ TÅGET

"Hoppa på tåget" säger du. Att vara någon som längtar efter kärleken och ändå aldrig hitta den. Vems fel är det egentligen? Är felet mitt egna? Att jag inte är öppen mot de tillfällen som ges och inte dejtar första (bästa)?

Eller kommer min magkänsla ge mig en trygg, kärleksfull man att älska i nöd och lust?

Kanske är det alla dem som trott sig hittat mannen i sitt liv bakom husknuten som är delaktiga i skilsmässostatisken. Att hoppa tåget för fort kanske gör att man vill hoppa av den lika fort, om 15 år, två barn och ett hus senare. Dra i nödbromsen, detta var inte vad jag ville.

För att veta vad jag vill ha måste jag då provsmaka först eller kan jag bara lite på att det kommer till mig. Att biljetten löst sig själv och tåget går enligt tidtabellen. Om jag inte litar på det kommer jag då stå ensam kvar på perrongen och frysa ihjäl.

Kanske är det just skilsmässor vi behöver för att leva. Rusa in kärleken för glatta livet, när vi tröttnar, rusa ut och sen in i nästa.

Det måste vara att leva livet.

Men då är tryggheten inget värt.

Vad väljer du?

EN DAG SÅ HÄNDER DET

Utan större ansträngningar eller förväntningar går livet sin gilla gång men så en dag händer det.

Det var igår eftermiddag på jobbet. Jag strukturerar om bland klädhögarna och står lite i andra tankar ner en kille vill ha min hjälp. Efter ett bra tag, många ombyten och mycket prat säger han plötsligt;

- Vad gör man i den här stan en kväll som denna?
- Ja, det är onsdag, man kan ta en öl på en av alla pubarna här i närheten, svarar jag.

Jag som sist var på en afterwork för ett halvår sedan tillägger ordet "kanske" i mitt huvud.

- Kommer du vara där då?
- Om jag kommer vara där? Eh, nej tyvärr jag ska kolla på innebandy derby match i sporthallen.

Sen känner jag hur det hettar till i ansiktet. Fan, fan, fan. Jag ser hur han plockar fram ett visitkort och lånar en penna på disken.

Jag pratar på om byxmodeller, tvättar, vårmode och låtsas inte om att jag ser hans tappra försök att avbryta mig.

Till sist räcker han mig kortet och säger; hör gärna av dig så kan vi pladdra lite mer.

När han har gått så vänder jag på kortet och ser en h o t m a i l adress.

Jag tänker att jag kommer aldrig dejta en kille med hotmail.

EN DAG I FRAMTIDEN

Jag sitter och beundrar mina nya naglar. De kostade en liten slant men det var det lätt värt. Jag känner mig snygg och lång. Rak i ryggen på något vis.

Bläddrar igenom kvällstidningen för att andra gången. Rubriken "så håller ni lågan vid liv" fångar mitt intresse. Om vi ändå kunde ha lite av de problemen, tänker jag. Men allt är perfekt, felfritt, underbart och på rosa moln och hela det där köret.

Jag väntar på dödsstöten. Pessimist som jag är. Livet kan inte rulla såhär smärtfritt. Han är säkert otrogen den jäveln. Skulle inte förvåna mig. Mycket på jobbet nu har han sagt. Tackar, jag vet nog vart han är och "jobbar" sig fram. Jag lägger ner tidningen. Han skulle aldrig vara otrogen, tänker jag sen och det värsta är att jag känner det.

Då är det cancer. Jag har cancer och måste dö. Typiskt, nu när allt är precis som jag vill ha det. Lika bra att boka tid hos läkaren så kanske man kan få lite bromsmedecin och iallafall hinna byta takpannorna på huset. Det är mycket jobb för en person.

När kommer han då? Han skulle varit hemma för en liten stund sedan. Jag längtar efter honom. Tänker inte berätta att jag tror jag fått cancer. Han skulle bara skratta åt mig och klappa mig huvudet och säkert säga "snurran, du är för bra för att vara sann". Snurran. Kul smeknamn tycker jag. Tänk de flesta kallas gumman, sötnos, raring och jag blir kallad snurran. Till och med det gör oss unika. Kom hem nu.

Äntligen. Hör hur handtaget trycks nedåt. Dörren är låst. Jag hör han skratta till i hallen. Jag vet vad han tänker; att han fortfarande inte lärt sig att jag alltid låser ytterdörren. Han låser upp och kliver in.

Nej!

Inte nu. Säg det inte. Inte nu!

Varför gör han såhär? Jag ser i hans ansiktsuttryck.

Jag börja gråta tyst.

Vilken kliché.

Så faller han ner på knä.

Och jag tänker att jag har nog inte långt kvar att leva för jag är just nu världens lyckligaste.

MIN GRAVIDA VÄNINNA

Nu är det väntans tider. Två av mina bästa vänner går och väntar barn inom kort. En av mina vänninor var igår på mödravårdscentralen för ett möte. När hon återberättade detta för mig fastnade jag för en mycket festlig grej.

- Dricker du mycket läsk? frågar barnmorskan min väninna
- Ja, jag ska vara ärlig, det blir en hel del coca cola, svarar hon
- Det är inte bra då det kan utvecklas till graviddiabetes. Dricker du mycket mjölk också? fortsätter barnmorskan

Min vännina sträcker på ryggen och hennes ansikte spricker upp i ett leende. Hon känner stolthet och svarar;

- Jadå, mjölk dricker jag faktiskt en heldel nu!

- Fast, det är inte så bra för dig heller.

Min vän var väldigt besviken då hon trodde hon gjort något rätt. Hon säger "mjölk är ju som att äta grönsaker för mig"

Jag skrattar gott och tänker att nu är det hög tid att börja läsa om graviditet för om 17 år kan jag komma att vänta barn och då vill jag vara ordentligt påläst.

VARFÖR JAG ALDRIG TRÄFFAR NÅGON

"Varför träffar jag aldrig någon?" är en fråga som jag ställt mig säkert tusentals gånger. Varför, varför, varför?

Varför mamma inte tror att jag gör det är för att; du tror väl inte du träffar någon hemma på soffan heller. Så förstående och älskvärd som bara en mor kan vara.

Det var först ikväll jag förstod varför. Närmare bestämt 20.36 påväg hem från träningen. Det var vindstilla och gatan var lugn och öde. Jag hittade två svanar vid bron som syntes i skenet från gatlyktan. Jag älskar livet, skrek någon inuti mig. Sen insöp jag alla intryck och tänkte att detta kommer jag ha med mig när jag är 75 år och död.

Jag tror nog ingen vettiga människa hade velat dela det ögonlicket med mig, det och alla andra liknade hysteriska ögonblick tre gånger om dagen.

Det är en anledning till varför jag inte träffar någon.

Det och;

Jag fiser
Jag hatar strumpor
Jag städar inte toaletten särskilt ofta
Jag har fötterna på bordet
Jag har alltid rätt
Jag pratar först och tänker sen
Jag är dålig förlorare
Jag gråter jämt
Jag tycker inte om att gå på bio
Jag pratar alltid när jag tittar på film
Jag gnisslar tänder
Jag pratar i sömnen
Jag är en soffpotatis
Jag kan inte sjunga
Jag är argsint när inget går i min väg
Jag svär ofta och mycket
Jag pratar i munnen på folk
Jag vill gärna bestämma
Jag kan inte dansa
Jag har inget tålamod

DAGEN ÄR RÄDDAD

För att lätta upp den trista promenaden till jobbet varje dag har jag en fantastiskt rolig grej som jag gör.

Alla vet hur pinsam och jobbig en situation kan bli när man hamnar gående bakom en människa och ska ta sig förbi. När man väl bestämt sig för att man ska förbi för att man inte orkar ligga kvar bakom och dra på fötterna vill man att detta ska ske så snabbt som möjligt. Det pinsamma är när det drar ut på tiden.

Denna situation ser jag till att hamna i varje gång jag går till jobbet. Jag börjar med att lokalisera en gående påväg åt samma håll. Går hon framför mig ökar jag succesivt takten så jag hamnar snett bakom. Det viktiga är att hon ser mig i ögonvrån. Då väljer hon att antingen sakta ner så jag kan passera eller ökar själv takten. Saktar hon ner, saktar jag ner. Ökar hon, ökar jag men bara tillräckligt mycket för att ligga kvar täTtintill.

Eller kan det gå som idag. Jag uppmärksammar hur en tjej med snabba steg närmar sig mig bakifrån. Jag ökar då på min egna takt. Det viktiga är att se så avslappnad som möjligt så inte bakomvarande inte förstår det kanske uppenbara. När jag förstår att hon gett sig katten på att ta sig förbi ökar jag takten ytterliggare och jag riktigt känner hennes frustration.

Det hela slutar med att tjejen får vika av och ta en annan väg (så måste det ha varit) och jag är tre minuter tidigare till jobbet med ett stort leende på läpparna.

DAGENS UTSATTE



Här satt jag i godan ro och tänkte läsa Aftonbladet.

Då drabbas detta mig "Singel och över 25 år?"

Vad hände med; "tiden ligger för oss", "skynda långsamt" och "vi har all tid i världen"?

Jag är 25 och dödsdömd till Mötesplatsen.

Alltid är det något.

FÖRSTÅR MIG INTE PÅ KVINNOR

Tidigare i bloggen har jag talat om kvinnors medfödda passion för att visa sig nakna. Det finns inga som helst begränsningar i det omklädningsrum jag byter om i på gymmet. Oavsett ålder står de där framför en med hönan i vädret och bröst som lever sina egna liv. Lyckas jag hålla ner blicken är jag utan fara men om en bröstvårta dinglar förbi i mitt synfältet är jag fast. Jag står fastfrusen och stirrar på kvinnan som fångat mig. Då är det plötsligt jag som är oförskämd som inte kan slita blicken men att hon rubbar hela min existens spelar ingen som helst roll. "Nakenhet är naturligt" och "kvinnliga former är vackra".

Men, jag ser inget vackert i könshår.

Jag har hellre snopp.

DET FINNS INGEN MORGONDAG

Jag tänker att inställningen gör halva jobbet och har därför hela första veckan på den nya året gått och påmint mig själv om att leva i nuet.

Påväg till jobbet tänkte jag; Lev nu för om någon månad kan du vara arbetslös.

När jag hade långtråkigt i söndags tänkte jag; Lev nu för snart kan du komma att förlora någon i din närhet.

På promenaden tänkte jag; Lev nu för när du korsar vägen kan du bli påkörd och förlamad.

Innan jag försökte somna; Lev nu för imorgon kanske du inte ens vaknar upp. Du är död.

Sen blev det alltför jobbigt och ledsamt att tänka att man måste leva i nuet.

Nu tänker jag inte alls.

Jag bara lever.

DAGENS ROS

Insändare till Dagen Ros:

Dagens ros vill jag ge till den person som kvällen den 5 januari upphittade en Samsung mobil på linje 161 och sen behöll den för all evighet.

Hade jag haft en telefon hade jag ringt och tackat dig personligen.
 
Okontaktar tjej

FLIRTAR DU MED MIG?

Det är fler än en gång jag fått frågan; är du flirtig?

Instinktivt har jag alltid svarat nej på den frågan. Jag fladdrar varken med ögonfransarna eller råkar ta mig på brösten. Jag och alla andra tjejer som hävdar bestämt att de aldrig någonsin flirtar med killar hoppas istället att man ska uppfattas som omedveten och helt naturlig. Vi tror oss tycka att det ligger något fult och smutsigt i att ge sig hän åt flirtandets magi. Faktum är att vi är inte alls omedvetna fast att vi påstår oss vare det. Nej, vi vet mycket väl när en kille tittar åt vårt håll för då (helt naturligt) plutar vi med läpparna och ler så rart. Vi råkar skratta till och böja oss ner så urringningen (helt naturlig) syns just i rättan tid för att killen ska kolla åt vårt håll.

Det var häromdagen på jobbet när jag kom på mig själv med att flirta något kopiöst med en äldre man. Det hade inte någon som helst betydelse att hans fru och barn stod bredvid. Nej, komplimangerna haglade för hans vältränade kropp och sitt nyrakade hår. Jag visste inga gränser då jag frågar var mannen jobbar någonstans och samtidigt slickar mig om läpparna. Jag drog kvar med blicken i hans och råkade nudda hans hand.

Vem försöker jag lura; jag är varken omedveten eller naturlig. Jag är en flirtoman.

SÖNDAGEN DEN 18 JULI 2010

Det är kvavt i rummet när jag vaknar till liv. Jag avskyr verkligen min lägenhet på sommaren. Det är näst intill olidligt när eftermiddagssolen ligger på om dagarna. Jag sätter mig upp i sängen och tittar mig omkring. Var är min hårtoffs nu igen. Jag tittar under kudden där de brukar samlas på hög. Där var den. Samlar upp mitt hår i en knut på huvudet och sträcker mig efter mobilen. Halv tio på morgonen. Skönt att få sova ut. Känner mig trött i kroppen efter en sexdagars jobbvecka. Påminner mig själv om att det var jag själv som tackade nej till semester.

Reser på mig och kränger på mig träningoverallsbyxorna. Det känns ovant att sova utan kläder. Helst av allt hade jag sovit med overall året om men värmen gör det omöjligt. Hör Tilde de Paula prata någonstans. Öppnar dörren från sovrummet och gnuggar mig i ögonen. Funderar på om jag har någon frukost hemma. Tittar upp och fångar en annans blick i min.

Snabbt hoppar jag två steg in i köket och sätter mig på huk vid köksbordet. Hjärtat rusar. Det gör ont. Jag försöker lugna ner mig med djupa andetag. In genom näsan och ut genom munnen.


- Godmorgon älskling! Vad gör du?! hör jag inne från vardagsrummet.


Jag reser på mig och drar en hand genom håret. Plockar fram två koppar och häller upp det nybryggda kaffet i båda. Säger tyst för mig själv att ta mig samman. Tar några kliv in till soffan och räcker den ena koppen med kaffe till honom. Han ställer ifrån sig den och drar ner mig i soffan för att kyssa mig. Sen fastnar jag där i hans famn.


- Vad gjorde du? Det såg ganska roligt ut när du flög in i köket sådär,
skrattar han.

- Såg en äcklig spindel på golvet som jag försökte döda, ljög jag.

- Hann du?

- Nej, han försvann.


Jag tar en stor klunk kaffe och tittar i ögonvrån. Jag kommer nog aldrig vänja mig. Jag har kille, en pojkvän, min man och jag undrar hur jag kunde vara utan så länge.

 

ETT BÄTTRE JAG

Nytt år. Igen. Hurra. Motivationen tröt till livet men till sist satte jag in dödsstöten och bestämde mig. 2010 ska bli mitt år och jag ska bli en om möjligt ännu godare människa.

Trist nyårslöften kan man tycka. Att bli en bättre människa går man varken ner i vikt eller får vältränad rumpa av men det skulle väl löna sig i längden. Trodde jag ja. Inte är det lätt att vara rar och god när resten av befolkningen ägnar sig åt att gå runt och vara lite allmänt dumma i huvudet.

På länsbussen igår satt jag och tjuvlyssnade på ett äldre par tanter när de samtalade med busschauffören. Alla vet att man inte får samtala med bussis när han kör men tydligen var tanterna undantaget som bekräftade regeln.
Inne i stan stannar bussen får att plocka på mer passagerare. En kille som tar ett kliv in och säger att han endast ska åka en liten bit och samtidigt som han säger detta betalar för sig.

- Nej, du får åka lokalbussarna. Ser du inte skylten i framrutan?

Den unga killen ursäkta sig snabbt och kliver av lika fort som han kom på. Vad onödigt hård han var busschauffören, tyckte jag. Pojken kände säkert bara inte till de nya reglerna att man inte längre får åka lokalt med länsbussarna.

-  Man får inte skämma bort dem, säger ena tanten där fram.

- Nej, absolut inte, instämmer den andra.

- Det går inte göra några undantag för någon, konstaterar chauffören och så fortsätter han;

För många år sedan åkte alltid en kvinna i medelårsåldern med oss ut till flyget där hon också jobbade. Det var när vi körde tomresor till garaget. Istället för att kvinnan skulle få stå och vänta 45 min på en annan buss tyckte vi att hon gott kunde få åka med oss. Tills då en kollega fick nys om saken och gjorde stor affär av detta sen på rasten. Inga reglar skulle brytas och inga undantag göras tyckte han medan vi andra menade på att det gjorde väl inte så mycket.

- Han var inte så serviceinriktad! utbrister tanterna.

Jag ser hur jag reser på mig och skriker; MEN FÖR DEN LILLA KILLEN NYSS GICK DET INTE GÖRA NÅGRA UNDANTAG OCH OTREVLIG VAR DU DESSUTOM. DET ÄR ATT GÖRA SKILLNAD PÅ FOLK OCH FOLK! TVI PÅ ER.

Knogarna vitnar kring handväskan och ögonen fylls av tårar.

Varför kan inte alla andra idioter också bestämma sig för att bli goda medmänniskor i år?