ÖLTOPPMÖTET

Obama bjöd grabbarna på en öl i Vita Husets trädgård.

So what?

Har vi inte viktigare saker att lägga vår energi på? Som att skaffa mig en blivande fästman.

Det känns väsentligare på något sätt.

EGENTID ÄR DIN BÄSTE VÄN

Jag går upp på femman och gör magplask om jag får hörda ordet "egentid" en gång till. Och då är jag ändå höjdrädd.

Jag har så mycket egentid att jag bokstavligt talat badar i den. När jag inte badar så stänger jag in den i sovrummet.. Ändå stor alltid dörren på vid gavel när jag ska gå och lägga mig.

Jag har så mycket tid över att jag skulle kunna läsa en bok baklänges och framlänges på en dag. Titta på världens alla filmer, betygsätta och numrera dem. Jag skulle kunna recensera mitt köksbord och snickra en bokhylla. Sova två timmar inom loppet av en. Borsta varje hårstrå på huvudet. Lära mig latin. Memorera svenska ordboken. Och den engelska.

Jag har så mycket tid för mig själv att jag snart går och blir folkskygg.

Vad jag behöver är en man, ett sällskap, ett liv.

MORMOR ÄR BESVIKEN

Jodå, visst umgås jag fortfarande med min mormor. När jag inte är förbi av trötthet från jobbet tar jag en cykeltur dit med lite fika. Det vara bara det att hon inte vill minnas mitt senaste besök. Vi hade en mysig fikastund med mörk choklad och te men sen några dagar senare när mamma var där hävdade mormor bestämt att ingen variit och hälsat på henne. Låt gå för att mina besök varit alltmer sällan den senaste tiden men att bara ignorera mig sådär är väl inte helt okej kan jag tycka.

LIVET ÄR ENSAMT

Varje år, denna tiden på året tänker jag för mig själv att nästa år minsann då är jag lycklig, gift, med barn, har sambo och är förälskad. Likt varje år är jag ensam, ogift, barnlös och olycklig.

Häromdagen gick jag min morgonpromenad vid havet och så även runt stugorna och campingen. Det var någon gång när morgonstund har guld i mun som hela campingen vaknade till liv. Så satt de då där i sina förtält, vid sina trädgårdsbord, på gräset, på bänken, vid husknutet och fullkomligen njöt av livet.

Sällan har jag känt mig så ensam men så sa jag till mig själv "att nästa år då är det min tur". Då ska jag komma ihåg att vinka till mig själv när jag promenerar  förbi.

FÖRUNDRAD ÖVER MIG SJÄLV

Det vattnas i munnen, jag känner törsten, sträcker mig efter muggen på soffbordet och för den till min mun. Missar med 1 centimeter och får vatten på tröjan. Jag fryser lite lätt.

Jag blir inte förvånad längre mer förundrad över hur jag lyckas varje gång, minst en gång om dagen.

Så är det att leva med sig själv,

JAG HAR EN FIXERING

Mamma måste tappat mig i golvet när jag var liten.

Var och fikade på stan i tisdags. Vi tog båda sallader och till detta fick vi var sin skål med dressing. Ja! tänkte jag för mig själv. Torr sallad är det värsta jag vet. Så slurpade jag i mig för glatta livet. Mitt sällskap däremot vill inte kännas vid tillbehöret och avstod sig all dressing. Gissa om jag blev jag. Kan jag få låna lite sås av dig? Det fick jag.

Varför är sås en fixering hos mig? Såsoman.

SVINET HAR FÅR INFLUENSAN

Jag har fått en sväng av svininfluensan.

Jag är grisrosa om baken och skär om nosen.

Vilket svin jag är.

RESTEN AV MITT LIV

Första dagen i resten av mitt liv, eller agustimånad ut.

Jag har ett bröllop att bli snygg till. Inte mitt då vill säga för det lär dröja. Och man är inte särskilt förtjusande efter 72 har jag hört. Det är väl den ålder jag lär uppnå innan jag gifter. Särskilt om jag fortsätter i den här takten

Numera ska jag banna mig själv ut på morgonpromenad, varje dag, dag ut och dag in.

Idag gick det ju bra.

Frågan återstår, hur går det det imorgon?.

CYSTA, CYSTA MI.

Idag var jag på rutinkontroll. Idag gick jag hem med en cysta rikare.

Hon sa det bara sådär och jag fattade ingenting. Cysta är väl ungefär som cancer tyckte jag. Men det tyckte inte hon för hon sa det bara sådär. Upp och ner och ner och upp. Vi ska lämna min cysta ifred. Låta den grodas i lugn och ro. Inget farligt sa hon och jag sa, ja. Sen gick jag hem och grät. Jag är nog döende tänkte jag och hon sa bara att nejdå, så länge det inte gör ont mår du bra. Men nu har jag svåra smärtor och inte vet jag om den är sann eller bara fantasirikedom.

Så jag slog upp det på nätet och där har man antingen funktionell cysta, follikelcysta eller gulkroppscysta. Men det vet väl inte jag. Kanske är min en funktionellfolikellgulkroppscysta, hon sa inte det! Har det någon betydelse och har jag slagit en tvåcentimerstor knut på min äggstock och vägrar den ge med sig.

Så lugnar jag slutligen ner mig och läser sista meningen "att få en sådan här cysta någon gång i livet är mycket vanligt".

Det är klart att jag måste vara precis som alla andra och också bära på en cysta. Men nu har jag burit färdigt och ska gå och krysta ut den! Önska mig lycka till.

JAG ÄR INGET LYCKLIGT SLUT

Jag är inte vad jag själv kallar mig ett Allers-Femminutersnovells-lyckligt-slut. I slutet på min novell lär det aldrig stå "så levde de lyckliga i alla sina dagar". Och vet du vad. Skitsamma. Jag lever och lär likt en fågel på grön kvist. Det var en väldigt konstig liknelse men som ensamvarg lär du dig filosofera in i all oändlighet.

Jag är ensam.

So what.

Jag är djupsinnig och en saga i sig.

TRE DAGARS SEMESTER

Jag har varit på en tredagars husvagnssemester. Visserliggen en stillastående husvagn men väl en semester. I veckor har jag sett fram emot mina tre dagars ledighet och tills sist var det så dags. Semester ska ju vara just det säger alla, lugn och ro med en god bok. En god bok hittade jag men lugnet ville aldrig riktigt infinna sig.

Därför behöver jag semester efter semestern;

- Det tog mig 25 min att sätta mig i solstolen. Jag skulle kissa, hämta boken, jag frös och klädde på mig, sen blev det varm och jag bytte om, sen torkade jag av stolen, borstade tänderna, hämtade glasögonen, en filt om utifall att det blev kyligt igen, hämtade en vattenflaska och till sist när jag slagit mig ner behövde jag kissa ytterliggare en gång.

- Jag är fortfarande full. Vi drack gott vin till maten. Öl till chipsen. Cider till nötterna och drinkarna framåt småtimmarna. Och så började vi om nästa dag igen. Efter det att vi varit på systembolaget.

- Jag kliver upp för tidigt och somnar för sent. Tidigar dagar och sen kväller resulterar ofta i sömnbrist och jag har beräknat att jag efter tre dagar ligger 7-8 timmar efter i sovschemat.

Därför, efter noga övervägande, beger jag min på ytterliggare långledighet till helgen. Fast då med rinnande vatten och elektricitet.

MIDDAG PÅ TU MAN HAND

Idag var tredje dagen jag åt schnitzel och spaghetti med fetaoströra till middag.

Jag måste börja anstränga mig lite.

DET BLIR EN DAG PÅ STRANDEN

I förra veckan när det var strålande väder åkte jag till stranden. Inte bara jag utan hundratals människor gjorde som jag. Sen satt jag där och blickade ut över strand och hav. Plötsligt kom jag på mig själv att fnissa häftigt. Människor är underbara. Se vad jag fann på min utflykt!

Barnfamiljen - Består oftast av två minderåriga samt en mor och far. Ofta sällskapar barnfamiljerna varandra och kan därför invadera stranden i ett enda ögonblick. Brassestolar och kylbagar är barnfamiljens ryggrad.

Tonårstjejerna - Är det trendigaste folket på stranden med sina supermoderna badkläder och diverse tillbehör gör de succé.

Morfar och mormor - Soldyrkare och livsnjutare. Ses ofta gå hand i hand vid strandkanten.

Stekarna - Dessa är killar i allt från medelålderm till äldre tonåren med vältränade kroppar och speedos stoltsera fram och tillbaka längs stranden.

Jag själv kategorisera mig under "ensamvarg och uttråkad badkruka"

GYMKILLEN HOS MIG

Igår satte rean igång och vi fördrev dagen med att plocka upp kläder från golvet, tömma provhyttar men framför allt stå i kassa. När kön var så lång att du inte kunde se dens slut började jag svettas som en gris och känna mig yrslig. I högt tempo ansatte jag och min kollega den, en efter en.

När jag tittar upp skymtar jag gymkillen lite längre bak i kön. Min gymkille, min vältränade och underbara gymkille. Här, hos mig. Hjärtat bankar fortare och fortare. Snart skulle han stå vid disken och jag skulle skaka så våldsamt som jag gör när jag blir riktigt nervös. Jag tittar upp och utbrister i ett långt och förvånat "heeeej". Samtalet oss emellan är mjukt och intensivt. Han minns vårt samtal sist och han fortsätter. Jag ber om legitimation och det enda jag kan tänka på är att jag måste se vilket år han är född. Spänningen stiger. 74. Han är född 74.

Jag börjar le och slutar sedan inte på hela dagen.

74 är så mycket bättre än 73.

DET ÄR O:ET I ORDET SOM GÖR DET!

I eftermiddag plockar mor och far upp mig med husbilen sen brummar vi iväg till sommarstället med utedass, inget rinnande vatten, ingen elektricitet.

På landet läser vi mest böcker och rullar tummarna. Plockar lite i trolllandet som mamma skapat. Vi målar stenar och tar långpromenader till fåren i hagen.

Men på kvällen kommer vi till det alla längtat efter hela dagen.

ORDET.

Världes bästa tidsfördriv och tradion för oss medelsvenssons.

REGLER

Ordet leken går ut på följande. Välj ett ord, exempelvis, POTATIS, och försök sedan bilda så många ord du kan av bokstäverna. Exempelvis is, sa, ta, att

Bestämm i förväg hur lång tid ni ska få på er. En uppskattningsvis bra tid kan vara 5 min.

Poäng utdelas följande;

5 poäng - för längsta ordet
1 poäng - om du ensam har ordet eller ex två av tre deltagare
0 poäng - om samtliga deltagare har samma ord

Varsågod och lek!

DAGEN DÅ JAG TRÄFFADE MIN IDOL

Igårkväll, två flaskor vin senare och efter lite överläggning sitter vi på ett hak nere på stan. Jag och mina vänner. Där sitter vi och dividerar om allt mellan himmel och jord. En uppgiven gammal knarkare sällskapar oss och berättar ingående om Stockholms alla bakhåll.

När vi sitter där glada ihågen och myser stapplar en satt liten herre in på puben. Blicken är nedslagen och stegen så tunga. Vi i sällskapet tystnar och tittar förvånat på varandra. Var inte det!? När vi konstaterat att ja, det var det faktiskt  hoppar  jag upp och ner på min stol och klappar händerna i förtjusning. Han är faktiskt här, så nära, så nära.

Knarkaren är först ut att ta sats. Han ska minsann ta ett snack med honom men kommer tillbaka med svansen mellan benen. Han ville inte prata, han ville dricka sin öl i ensamhet.

Och så blev det inte mer än så. På håll kunde jag granska min stora idols alla rörelser och inom mig skrek jag i förtvivlan. Ack så gärna som jag velat skaka hans hand och tala om hur grym han är.

Detta var dagen då jag träffade min idol, Allan Svensson, men han inte ens tittade åt mig..

JAG HAR BLIVIT LURAD

Därför träffar jag numera inte Norrmannen.

Till och från i två år har vi setts. Och det har alltid varit samma visa. Norrmannen har pratat om röda hus, om barn och framtiden och jag har stått där och blinkat mig tårögd. Sen sa vi adjö och först två månader senare hördes vi igen. Då var det röda hus och vackra barn på tapeten ytterliggare en gång och så sa vi hej och så var han borta en tid. Varje gång han ringde stod jag sedan där med öppna armar.

Så även vid vårt sista tillfälle. Den gången då allt skulle vändas upp och ner, gången jag tvingades se allt i vitögat, då jag förstod; jag har blivit lurad.

Vid mitt köksbord anförtror sig norrmannen om den sista tjejen han träffat om hur de haft en djupare kontakt under en längre tid och att hon nu inte vill mer, att han nästan blivit ihop med en annan tjej under samma tid, och en annan, och en annan.


När han sedan berättade om den där tjejen han träffat över internet som han sedan åkte upp till Sthlm för att träffa och de tog en finlandskryssning kändes denna berättelsen redan väldigt bekant. Det var när vi träffades regelbundet och han tog en finlandskryssning med sin vad han sa "kompis". Det var samma berättelse men lite av vad man kan säga olika versioner.

Jag hade blivit lurad.

BLOTT EN DAG

Jag vaknar av solen som strålar in genom det lilla fönstret. Kudden ligger på golvet och armen sover fortfarande. Jag sträcker på mig och gäspar förnöjt. Det blir en härlig dag. Pyjamasbyxorna har snurrat sig och jag rättar till dem innan jag reser mig. Det är egentligen för varmt för att sova i pyjamas. Trots sommarvärmen kan jag inte förmå mig själv att sova utan vare sig pyjamasbyxor eller täcke. Jag öppnar dörren och blickar ut mot havet. Det är ännu tidig morgon och vinden är stilla. Jag sätter mig ner på det lilla trädäcket i en av de två gröna plaststolarna. Jag ångrar mig och reser mig igen för att sätta på kaffe. Sakta fylls rummet av en välbekant doft och ur det enda skåpet i det lilla pentryt tar jag en kopp. Barfota går jag sedan ut och sätter mig igen. Det är ett femtiotal meter ner till stranden. Stugan ligger alldeles själv och man ser inte en människa så långt ögat kan nå. Jag smuttar på det nybryggda kaffet och ler. Han lägger armarna om mig och kysser mig på halsen och viskar sedan i mitt höra "godmorgon älskling".

Vad drömmer du om här i livet?




FLICKAN PÅ BUSSEN

I förra veckan tog jag bussen hem till mina föräldrar då jag fått i uppgift att vattna deras blommor eftersom de är på husbilssemester. Konstigt kan man tycka att man anförtrott just mig detta eftersom jag lyckas ta död på det mesta i växtväg. Ännu märkligare blir det om man känner min mamma och också då vet att hon lever för och med sina älskade blommor.

På bussen satt jag i vart fall. Väskorna staplade på varandra och säkerhetsbältet var fastspänt. Jag var påväg och inte bara jag. Bussen var välfylld med passagerare och efterhand på vår färd plockade vi upp ännu mer folk. Utefter vägarna stod glada, sommarklädda människor som ville kliva på.

Vid en busskur hoppar yngre tjej på bussen bärandes på en plastpåse. Hon betalar för sin biljett och sätter sig sedan ner i en av de få lediga sätena. Hon hamnar snett bakom mig. I ögonvrån kan jag se hennes långa mörka hår. Snart efter hon stigit ombord är det någon som talar väldigt högt i sin mobiltelefon. Meningar bubblar fram ur en vad jag då tror yngre tonårstjej. "Vet du jag haaaan inte packa" "Fick slänga allt i en plastpåse" "Jag mååååste fixa till mig lite mer när jag kommer fram" "Och vet du vad jag glömde? Det jag absolut inte fick glömma med tanke på vad som hände idag" Jag glömde tampongerna!"

Först skämdes jag eftersom jag tjyvlyssnat, sen skämdes jag för flickan som talat om för hela församlingen som sin menscykel, sen tyckte jag synd om henne. Så ofta som jag glömmer saker vet jag precis hur hon kände det.

När det var dags för mig att kliva av gick jag fram till tjejen snett bakom mig och lutade mig fram och sa tyst "var det du som inte hade några tamponger?" Hon tittar upp på mig med sina stora ögon och nickar. Jag öppnar min knutna hand och ger henne tre av mina tamponger. Flickan skiner upp och jag fortsätter "jag vet själv hur det är".

Jag vet. För jag är glömsk och jag har mens.

BARNEN I AFRIKA

Ibland, som inte i väldigt ofta men det händer tänker jag på kidsen i Afrika. Hur de kämpar för sin överlevnad, hur maten inte räcker till och deras brist på vatten. När tanken slår mig kan det hända att jag sitter på dass. Då väljer jag medvetet att inte spola efter mig. För att tillägga innefattar det inte nummer två eller i bortabruk. Nej, detta inträffar hemma hos mig, i mitt ynkliga badrum på min bekostade toalett. Det är där och då jag väljer att drämma ner locket och gå min väg utan att för den sakens skull låta vattnet spela överflödigt och spola bort diverse kiss och ekovänligt toalettpapper. Detta var en briljant idé tills dess att jag reste på långweekend och toalettstolen var fylld till bredden. Det tog mig över ett dygn att låta mig andas i mitt förorenade badrum. Varför lukar kiss för övrigt ammoniak? Inte ens barnen i Afrika hade blivit förnöjda över den odören.

Dagens tips: Spola mindre och lär desto mer!

DAGENS TIDNING

Varje dag, sex dagar i veckan ligger det en morgontidning vid husets ena ytterdörr. Min ytterdörr. På min sida av huset. Min utgång. Min entré. Samma tidning som jag tidigare kunde olovligt ta upp till tre gånger i veckan. Dagar då jag kände för att läsa sporten eller löpet såg tillräckligt tillfredsställande ut. Vissa veckor knyckte jag den fyra gånger andra veckor ingen gång alls. Och då fick den ligga där på avsatsen, i värmen och blekas bort. Tidningarna samlades på hög, det var gårdagens och dagen innan det och dagens och säkerligen också morgondagens. Ingen vill ha lokalblaskan som absolut inte är gratis men lite billigare månadsvis än styckvis men som ändå kostar pengar. Är det någon i mitt hus som prenumererar och glömt bort det? Jag tänker, omöjligt, ungdomarna i huset är knappt könsmogna ännu mindre läser de kultursidan. Vem betalar då? Det återstår bara ett alternativ. Det måste vara min tidning. Som jag på något sätt betalat för. Och jag som kände mig klyftig då jag svepte dagstidningen under tröjan varje morgon. Där fick jag så jag teg.

NAGEL I MATEN

Jag är inte överförtjust i att gå på restaurang. Jag står hellre och tillagar min egna mat. Trots överkokt pasta och vidbrända köttbullar trivs jag bättre hemma i mitt kök.


På restaurangen tror jag med bestämdhet att de spottar i maten innan de serverar den. Spottar eller tappar den på golvet. Kanske till och med klipper sina naglar över salladen eller snyter sig över min plankstek.

Att få mat serverad tappar snabbt sin tjusning med en kråka på tallriken.

KNÄCKEBRÖD

8 kanelknäcke senare intalar jag mig att det är nyttigare än wienergum men å andra sidan läste jag att man bör äta efter hur man rör sig.

Idag hade det alltså räckt med en frukt till mig. Cykelturen till jobbet tog långdragna 3 minuter.


Jag hoppar över frukosten imorgon så går det jämt ut.

GYMKILLEN VET

Igår löpte jag på gymmet och till min stora förvåning dyker gymkillen upp. Han är vacker som jag minns honom och trots svetten som dryper från ansiktet kan jag följa honom med blicken. Jag konstaterar tyst för mig själv i 8km/h att det är samme man som jag träffade på i skogen, som kysste mig som hastigast, som gick samma boxningspass. Jag får nya krafter och springer för livet. Idag orkar jag i 40 min och adrenalinet pumpar genom kroppen. När jag var färdig möter gymkillen mig med sin blick och säger "jag trodde du sa att du inte sprang". Han minns! Han minns mig och hans mina ord den där vårmorgonen på spåret vid havet.

Han minns.

MIN GIFTASPROFIL

Min vän ska gifta sig. Idag kom inbjudan. På bröllopstorget.se har de lagt upp sin profil. Jag står namngiven som brudtärna. Mycket berikande. Tills jag insåg det var som brudtärna och inte brud. Jag kommer aldrig bli bortgift.

Min giftasprofil idag är ungefär lika med döden.

aliciabotilda och namne

20 juni 2096

Bakgrund
alciabotilda 111 år, bostadslös, tandlös och kutryggad
namne 100 år

Parets förlovning
Aliciabotilda gifter sig den 20 juni 2096 med sin trolovade som hon träffade när tredje världskriget bröt ut och de hamnade på samma rymdfarkost. Då gick aliciaotildas kille ner på knä och frågade om inte hon kunde tänka sig tillbringa resten av sitt liv med honom med tanke på att hon levt ensam så länge.

Men jag är tacksam för det lilla. År 2096 är ett stenkast bort med tanke på hur snabbt junimånad rullade iväg.

EN NY BÖRJAN

Det är drastiskt att ta sommarlov när man sitter och dinglar med benen till avgrunden. Det är dags att resa sig upp och ta ett kliv i rätt riktning. Jag ska stå rakryggad i motgångar och se dig i ögonen. Jag ska ge allt vad jag har.

Jag börjar om från början.